هوش مصنوعی اکنون میتواند به تشخیص اظهارات دروغین کمک کند
محققان بهتازگی ابزاری برای کمک به هوش مصنوعی جهت تشخیص دروغگفتن توسط کاربران ساختهاند. البته این ابزار فعلاً محدود به حوزههای مالی میشود و انتظار میرود که مؤسسههای بیمه و بانکها بهزودی اقدام به شروع استفاده از آن کنند.
تشخیص دروغ با هوش مصنوعی چه کاربردی دارد؟
نرمافزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی در زمینهها و کسبوکارهای گوناگونی مورد استفاده قرار میگیرند. برای مثال چنین برنامههایی میتوانند توان مالی یک فرد را برای دریافت وام ارزیابی کنند یا هزینه بیمه یک شخص را تعیین نمایند. الگوریتمهای مورد استفاده با چنین منظوری معمولاً از آمارهای متنوع جهت انجام کار خود استفاده میکنند و بههمین دلیل، امکان دستکاری نتایج با ارائه اطلاعات غلط از سوی کاربران وجود دارد. برای مثال افراد میتوانند وامهای بیشتر از توان مالی خود دریافت کنند یا حق بیمه خود را کاهش دهند.
پژوهشگران دانشگاه کارولینای شمالی به منظور رفع این مشکل، به سراغ ویرایش الگوریتمهای مورد استفاده در برنامههای موجود رفتند. آنها پارامترهای تمرینی جدیدی تعیین کردند که هوش مصنوعی از آنها برای تعلیم خود جهت ارزیابی و پیشبینی استفاده میکند. پارامترهای مذکور به نحوی طراحی شدهاند که قدرت هوش مصنوعی در تشخیص دادههای غلط، مخصوصاً در ارتباط با درآمد افراد را بهبود میدهند.
در آزمایشهای صورت گرفته، هوش مصنوعی تعلیمیافته با پارامترهای جدید، توانست عملکرد قابل قبولی در تشخیص دادههای غیرواقعی ثبتشده از سوی کاربران نشان دهد. البته ناگفته نماند که هنوز هم دادههای غلط با اختلاف نامحسوس نسبت به دادههای واقعی توسط چنین نرمافزارهایی قابل تشخیص نیستند و تنها میتوان اختلافهای نسبتاً فاحش را تشخیص داد.
پژوهشگران این پروژه اعلام کردهاند که بهزودی پارامترهای مورد استفاده در تخقیق خود را به صورت عمومی منتشر خواهند کرد تا سایر توسعهدهندگان و متخصصان نیز بتوانند از فواید آن بهرهمند شوند. نتایج این پژوهش در Journal of Business & Economic Statistics به چاپ رسیده است.